השורדים האחרונים- ניצולי השואה של 2020
- שחקים נהריה
- 26 במרץ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 25 במאי 2020
לקראת יום השואה הרשתות החברתיות, חדשות הטלוויזיה והעיתונים מתעסקים בנושא אחד מצבם של ניצולי השואה. ואני שואלת את עצמי, קצת צבוע לא? הרי יש 365 ימים בשנה, מתוכם יש יום אחד בודד שמעלה את המודעות של הניצולים האלו. אבל מה נראה לכם שקורה יום אחרי? בדיוק, שום דבר חדש. האנשים שם למעלה, בעלי השפעה יעילה, הממשלה, הכתבים ואנשי החדשות שלשונם חדה ממש פוליטיקאים אמיתיים המבטיחים כל שנה מחדש שינויים והסדרים בהתנהלותם כלפי ניצולי השואה, יש דיבורים ויש מעשים ועובדות על פני השטח. המציאות של ניצולי השואה במדינת ישראל 2020 היא עדיין מורכבת, מעל 150,000 אלף ניצולי שואה חיים היום בישראל מחקרים רבים מעידים על מצבם: עוני, מצוקה כלכלית קשה, בעיות בריאותיות מורכבות האופייניות רק להם בשל נסיבות היסטוריות, בידוד חברתי והיעדר מודעות לזכויות. מספרם של ניצולי השואה החיים בקרבנו הולך ומתמעט מדי שנה. זו מדינת ישראל 2020, וזו התודה שניצולי השואה מקבלים.
"הממשלה צריכה להסתכל לנו בעיניים. מה שנותנים לנו לא מספיק. אנחנו צריכים עזרה", אומרת לאה קרסיק (83) מאשקלון. שמואל שטיינר מנתניה: "זו בושה מה שנותנים".
כמה ימים לפני יום הזיכרון לשואה ולקבורה, מפרסם אחר הצהריים מבקר המדינה דו"ח מיוחד ובו פירוט הליקויים הקשים בטיפול המדינה בניצולי השואה. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, קורא לרשויות המדינה לפעול במהירות: "הזמן הולך ואוזל, ואין שהות בידה של המדינה לבצע מקצה שיפורים ועל כן על הממשלה להוסיף לחתור לפתרון מצוקותיהם הקיומיות של כלל הקשישים הנזקקים במדינה ובהם ניצולי השואה. הניצולים, אשר חוו את מאורעות השואה, זכאים לחיות את שארית חייהם בכבוד ולקבל את ההכרה שהם ראויים לה".
דו"ח המבקר:
משרד הרווחה לא ניצל 60 מיליון שקל שהוקצו.
קשישים שאינם ניצולי שואה זכאים להנחה גדולה יותר בארנונה מאשר ניצולים.
בגלל בירוקרטיה וחוסר ידע ניצולים קשישים מפסידים זכויות.
אין תיאום בין ארגוני הסיוע ובינם לבין הממשלה.
פרויקטים רבים ועמותות שונות , מבקשים להטיב עם ניצולי השואה ומצבם.
עמותת לחיות בכבוד מחלקת מעל 350,000 מנות חמות (מעל 1000 מנות ביום) ב-17 נקודות ברחבי הארץ לכ-1200 ניצולי שואה. כאשר בכל הארץ יום השואה מצוין פעם בשנה, בעמותת 'לחיות בכבוד' מציינים את יום השואה בכל יום ודואגים לניצולי השואה לכל אורך השנה, 365 יום.
הקרן לרווחה לנפגעי השואה בישראל, עושה כל שביכולתה על מנת להרחיב את הסיוע לרווחתם של ניצולי שואה מעוטי יכולת כלכלית בתחומים נוספים כגון משקפי ראייה, טיפולי שיניים מורכבים, תווי מזון, הנגשה והתאמה סיעודית בדירות וכן הפעלת מערך התנדבות של למעלה מ-2,500 מתנדבים המבקרים את הניצולים בבתיהם מידי שבוע ומפיגים את בדידותם, "לצערנו המשאבים מוגבלים ואיננו יכולים לתת מענה לכל הפונים."
יש עוד המון עמותות שעושות חסד בכל מה שקשור לטיפול וסיוע בניצולי שואה בחיי היומיום. אותם פרויקטים הביאו לשנוי משמעותי והיסטורי בחייהם של ניצולי השואה בשנים האחרונות. הרוב באופן פרטי הנתמך על תרומות ומתנדבים. אך יחד עם זאת עדיין יש את אותם הניצולים שחיים בעוני חמור. זהו שינוי שהממשלה יכולה להסדיר, הגיע הזמן שתרים את הכפפה ותפעל באופן יסודי למען ניצולי השואה.
אנחנו כאן בשביל לזעוק את הצעקה שהם לא יכולים להשמיע וקוראות לשינוי,
ממשלה?! תתעוררו! במקום להתעסק במלחמת ימין שמאל תתעסקו בעיקר, יש כאן אנשים במצוקה. ואותם האנשים האלה נתנו לנו מדינה. בזכותם אנחנו כאן ולהם צריך לדאוג בראש ובראשונה! אז בבקשה, בלי עוד פרובוקציה בשביל להשיג את קולם בבחירות הבאות. הבטחות נועדו כדי לקיים אותן. אז תקיימו.

צולם ע״י שיר לייזר, מסע לפולין 2019
コメント