top of page
Search

מקצועות שאנחנו לא צריכים ומקצועות שאנחנו צריכים ואין

Updated: Jun 1, 2021

לכמה מכם לפחות פעם אחת בחייכם הייתה הזדמנות לפתור לוגריתם או בעיה של קוסינוס, אם זו לא הפכה למומחיות העיקרית שלכם? מדוע אנו מקדישים 12 שנים מחיינו בלימוד מידע שלא יעזור לנו בעתיד? מה מלמדים אותנו בבית הספר? לקרוא? לספור? אנו למדים את כל זה בחמש הכיתות הראשונות. אבל מדוע מיליוני ילדים מבזבזים את שאר הזמן שלהם?






בכל פעם שאנחנו שואלים מבוגרים על הצורך במידע שאנו מקבלים בבית הספר, הם מדברים איתנו על תעודות וציונים ולפעמים מנסים לשכנע אותנו בחשיבות הידע שאנו מקבלים. אבל מדוע כל כך קשה להם לעשות זאת? כי זה שקר!

הם מסבירים לנו שאנחנו מחויבים לעסוק בדחיסת מידע חסרת משמעות שאף אחד לא צריך כדי לקבל כמה הערכות שדרושות בדחיפות כדי לעבור לשלב הבא, ובו הם יעסקו במחקר מעמיק יותר של מידע מיותר על מנת לקבל איזשהו סוג של קרום, שניתן לעשות ב15 שנים תלויות בגאווה על הקיר, אבל לא יותר.

האמת המרה היא ש -95% מכל החומרים החינוכיים הניתנים לילד בתהליך הלמידה אינם ניתנים ליישום בחיים. יתר על כן, לאחר שלמדנו חומר זה, בבגרותו כל הידע יישכח, מכיוון שהם יאבדו את הרלוונטיות שלהם.

אנשים מכובדים רבים ברחבי העולם כתבו בכתביהם שוב ושוב את חוסר החשיבות של השכלה תיכונית להשגת הצלחה בחיים. לדוגמא, המשקיע והיזם המפורסם רוברט טי קיוסאקי כתב את רב המכר שלו, שנמכר במיליוני עותקים ברחבי העולם. התואר של רב המכר הזה היה "אם אתה רוצה להיות עשיר ומאושר, אל תלך לבית הספר."

אני תלמידת כיתה יב רוצה להגיד בשמי איזה מקצועות אני חושבת שצריך להוריד מתוכנית הלימודים או לשנות את החומר שניתן לתלמידים:

1. תנ"ך - אני חושבת שמקצוע תנ"ך צריך לעשות כמגמה(מקצוע לבחירה). כשאמרתי את זה למורים הסבירו לי את זה ככה שאנחנו גרים במדינת ישראל וזה ההיסטוריה של עם היהודי אבל למה יש לנו גם תנ"ך וגם היסטוריה? לדעתי תנ"ך זה רק לאנשים שקשורים ליהדות אבל כולם שכחים שלא כל האנשים שגרים במדינת ישראל יהודים, יש גם מוסלמים ונוצרים וגם אתאיסטים שלא מאמינים שאלוהים קיים. ואני כאתאיסטית לא רואה צורך בשבילי בלמידת מקצוע תנ"ך אני רק מרגישה שמכריחים אותי להאמין באלוהים. לפי דעתי צריך להוריד תנ"ך מרשימה של מקצועות חובה. אנחנו גרים במדינה דמוקרטית ולכל אזרח יש חופש דת וחופש מדת. אז למה שמישהו ילמד ספר דתי שלא קשור לדת שלו?

2. ספרות - אני בדרך כלל לא מבינה את המשמעות של שיעורי הספרות. ביקורת ספרותית בבית ספר היא דבר מוחלט, וולגרי שאיש אינו זקוק לו. קורס בספרות בבית הספר מזיק יותר מאשר שימושי, מכיוון שהוא מרתיע עניין אפילו במה שיכול להיות מעניין. ברור שקריאת ספרים מגדילה את אוצר המילים ואת הידע בתחומים רבים. משפר משמעותית את האוריינות והזיכרון. אך מדוע אנו מחויבים לקרוא בדיוק את מה שניתן לנו? ואני אישית לא חושבת שצריך לוותר על המקצוע הזה לגמרי. אבל צריך לעשות איזו שהיא מודרניזציה, כי הספרים שמכריחים אותנו לקרוא בבתי ספר ממש לא מעניינים ואינן רלוונטיות לתקופתנו. נראה לי שעדיף להוסיף ספרים עכשוויים. אחרי הכל, זה יהיה טוב יותר גם עבור התלמידים וגם עבור המורה, כי אין דבר טוב יותר מתלמיד שעובד בשיעור.

3. לשון - כולנו מבינים שמקצוע לשון הוא חשוב אבל אם אנחנו באמת צריכים את כל מה שאנחנו לומדים בבית ספר? אני חושבת שהדברים החשובים באמת בלימוד השפה הם אורתוגרפיה ויכולת לבטא את מחשבותיך. באופן כללי, לדבר ולכתוב ללא טעויות. ברור שאי אפשר להוריד את כל הדקדוק(ולא צריך לעשות את זה), אבל אפשר להסיר כמה נושאים מהתוכנית הלימודים שלא חשובים בכלל. כאלו כמו גזרות וסקירה ולהחליף אותם לא משהו יותר מאתגר כמו חיבור או קליגרפיה.


4. היסטוריה - כולנו יודעים שהיסטוריה היא מקצוע חשוב אבל בית הספר לא מספק לילדים חומר מעניין עבורם. אם המקצוע עצמו נלמד לא מעודכן ומשעמם, אז כמשוב, המורה יקבל שעמום וידע שטחי על התלמיד. וזה הכל. ללמוד היסטוריה מספר לימוד ללא תמונות, עם שאלות ורשימת תאריכים יבשה זה כמו לקרוא ספרים העוסקים על עולם העשיר של בעלי החיים, על הטבע ומקור האנושות והתפתחותה, בישיבה בקופסה ללא חלונות ודלתות. לתלמיד חשוב להבין מה הוא לומד. לכן נראה לי שאין צורך להכריח תלמיד ללמוד את כל התאריכים בעל פה, ובמקום הסיפורים ההיסטורים אפשר לראות סרטים כך שגם לתלמיד זה יהיה יותר מעניין וגם למורה יותר קל.

5. ספורט- זה יהיה נהדר לעשות חינוך גופני ללא מילוי חובה של סטנדרטים, כך שכל תלמיד יוכל לעשות ספורט לפי יכולתו ומצבו הבריאותי. כדי שתוכלו לוותר על הכדורסל והקפיצה, ובמקום זאת ללכת על ריצה או התעמלות. המשימה העיקרית של חינוך גופני בבית הספר היא שילדים יעברו באופן קבוע ויתרגלו לאורח חיים פעיל. לצערנו, במקום זאת, יש שנאה לספורט, האמונה שאתה לא טוב לכלום, וספורט לא בשבילך, ופחד מהכדור והמורה לחינוך גופני.


רשימת הכישורים שלא נלמדים בבית הספר אפשר להמשיך עוד מלא זמן. מצד אחד, אלה הדברים הקטנים בחיים, אך מצד שני, הם כל כך נחוצים כדי לשרוד בעולם המודרני. יתר על כן, כל החומר לא צריך לבלות שנים רבות כמו בבית הספר, ומנסה לדחוף לנו עוד מידע מיותר. למרבה הצער, סביר להניח שמערכת החינוך לא תשתנה בקרוב. בהתאם, אתה יכול רק לסמוך על עצמך.

לכן חשוב לשים לב להתפתחות עצמית וללמד את ילדיכם לעשות זאת: לקרוא ספרים, לשחק ספורט, ללמוד מניסיון של מישהו אחר ושלכם. לכל ילד הזכות, תוך שימוש בהזדמנויות ובידע של החברה המודרנית, לגדול להיות אדם מאושר. אך מערכת החינוך, למרבה הצער, לא תלמד זאת.

 
 
 

Comments


bottom of page