"עיניים מנחות"
- מאת: אביב ג'אן , זוהר היינברג, בניה לייב ועומר אגו
- May 3, 2015
- 2 min read
לאדם העיוור ישנם מספר כלים להליכה ברחוב כמו מקל החישה, כלב הנחיה וכו'.
בדרך כלל האדם העיוור נרתע מללכת עם כלב נחיה ולא בהכרח מחוסר ביטחון, אלא מהטיפול הרב שיש בכלב הנחיה במיוחד אם הם חיים לבד, אך דבר אחד הם לא יודעים והוא שהם מפסידים חבר אמת ונאמן שלא יעזוב אותם לרגע.
כלבי הנחיה הם כלבים שקטים ורגועים העושים את תפקידם נאמנה ונותנים המון אהבה לבעליו. ישנם כמה גזעים לכלבי הנחיה כמו : רועה גרמני, פודל, אך הנפוץ ביותר בעולם ובישראל הוא הלברדור והגולדן רטריבר שהם מאותה משפחה.
בהתחלה מובא כלב הנחיה מגיל קטן מהמלטה מיוחדת אל משפחה אומנת עד גיל שנה ומאז עובר מיונים לקבלת תפקיד כלב הנחיה. באימונים מתאמן כלב הנחיה בהעברת אדם ממכשולים על מדרכה, מכשולי גובה וכו'. האימונים שכלב הנחיה עובר הם קשים ואף קצת אלימים, אילוף כזה של כלב הנחיה הוא יקר במיוחד והאדם העיוור מקבל אותו בחינם.

כאשר האדם העיוור בוחר לקבל כלב, הוא פונה לבתי הספר שמלמדים נחיה והוא עובר קורס ביחד עם הכלב במשך חודש שבו הם ישנים ביחד באותו החדר ועוברים אימונים וזהו תהליך שבו מתקיימת "העברת בעלות" ממאלפיו אל האדם העיוור.
לאחר הקורס האדם העיוור צריך לשמור על המשמעת של הכלב ועל כך שלא יגעו בו בשל תקופת הסתגלות שבין חצי שנה לשנה. את המשמעת הוא עושה בעזרת תרגילים מיוחדים אשר למד בקורס.
ברחוב, ההליכה עם כלב הנחיה מתבצעת בעזרת פקודות ועם רתמה שמולבשת על כלב הנחיה ובעזרתה העיוור מורה לו מה לעשות. הכלב אינו יודע את הדרך וגם בחציית כבישים האדם העיוור הוא זה שצריך להורות לכלב מה לעשות. אם הכלב עושה טעות כמו להכניס את האדם העיוור במכשול הוא עובר "תיקון" שמראה לכלב הנחיה את הטעות שעשה והאדם העיוור חוזר עליה שוב כדי שלא יקרה עוד פעם.
בזמן שכלב הנחיה בתפקיד אסור להתקרב עליו משום שזה יכול לפגוע בתפקיד שלו וכתוצאה מכך הדבר יכול לגרום סכנה והעיוור יכול ליפול, למעוד ולרדת לכביש.
כשהרתמה של כלבי הנחיה מורדת מהם הם כלבים לכל דבר אך רואים את יופי שבהם בשקט וברוגע שהם משרים. הם אומנו שלא לנבוח כמו שציינו בפקודות, גם הצרכים שהם עושים נובעות בפקודה שנקראת busy.
כלב הנחיה הוא כלב מקסים שעושה עבודת קודש. כאשר תראו אדם עיוור עם כלב נחיה אל תלטפו! אך תדעו שיש לו על מי לסמוך .
Commenti