top of page
  • Facebook

קבוצות אנטי צרכנות מכריזות מלחמה!

  • תמונת הסופר/ת: TZ
    TZ
  • 19 בפבר׳ 2019
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 29 באפר׳ 2019

עשרות שנים שבני אדם חשופים לתופעת תרבות הצריכה, שהולכת ומתעצמת משנה לשנה כמו כדור שלג מתגלגל. השאלה היא האם אתם מתגלגלים ביחד איתה?


תרבות הצריכה הינה תופעה גלובלית שבה אנשים מאמצים לעצמם נורמות מהתרבות האמריקאית בהיבטים: כלכליים, תרבותיים וחברתיים.

בנוסף, תופעה זו מעודדת צריכה של שירותים ומוצרים כערך מרכזי המותנה באושר. אנשים רבים עיוורים לתופעה ולא ביקורתיים כלפי התוכן שמופנה אליהם, מה שמביא אותם למצב שהם מכורים לקניות ומתנים את האושר שלהם בכמות הבגדים שיש להם בארון והמכונית שחונה להם בחנייה.


האם אלו רגעי האושר הקטנים שממלאים גם אותך?

אנחנו כאן כדי להעניק לך מבט נוספת ולהראות שאפשר גם אחרת.

הקבוצות המתנגדות לתרבות הצריכה הוכיחו באופן מעשי שאפשר לחיות אחרת.

עם התפתחות התופעה, אנשים רבים "נפלו כקורבן" לרעיונות התופעה והפכו לצרכנים כפייתיים. זה בא לידי ביטוי בבילוי שעות רבות בקניונים ובחנויות בגדים מתוך הרגל ולא מתוך רצון.


אתן לכם דוגמא קלאסית: לאחותי הקטנה בת ה-14 יש שגרת חיים עמוסה ותוססת. את זמנה הפנוי המועט היא מעדיפה לבלות בקניון "ארנה", בחנויות הבגדים הכי מוכרות, על פני מנוחה או פגישה עם חברות. יום אחד שאלתי אותה אם לא נמאס לה, אם היא לא משתעממת מהקניות שהיא עושה כל שבוע והתשובה שלה הדאיגה אותי: "אני כבר רגילה לזה". אנשים רבים מרגילים את עצמם לשגרת חיים זו ולבסוף טובעים בה, אך לא כולם.



צילום:אביב מלכה 24.4.19

ככל שהתפתחה תופעת תרבות הצריכה כך גברה ההתנגדות אליה.

מה הכוונה להתנגדות בעצם?

בזמן שאנשים רבים מצאו את עצמם מסתובבים סביב עצמם בקניונים ובחנויות שונות, קבוצה של אנשים הצליחה "לשמור על השפיות", לא להיכנע לתופעה וללכת נגד הזרם. עם הזמן קבוצות אלה התאגדו ופיתחו תנועות נגד תרבות הצריכה על רקע אידיאולוגי זהה שנקרא אנטי צרכנות. הערכים שהובילו אותן הם בעיקר איכות הסביבה והתנהלות נכונה בחברה.


קבוצות המתנגדות לתרבות הצריכה בעלות היסטוריה ארוכת שנים.

אם נזרוק מבט על ההיסטוריה, כבר בימי קדם היו תנועות שהתנגדו לצריכת יתר ולשקיעה בתרבות החומרית. תנועות אלו היו בעיקר דתיות ורוחניות, והן ראו בחיי מותרות, או במצב הנפשי המוביל אליהם, חטא או מצב לא בריא.


ביהדות נאמר "איזהו העשיר? - השמח בחלקו". ישו קבע כי 'הענווים ירשו את הארץ', בתקופות שונות ראתה הדוקטרינה הנוצרית חטא בהתענגות על החומר (אם כי בפועל חיו רבים מהבישופים חיי מותרות, בעיקר ברומא הקתולית) וגם הבודהיזם וההינדואיזם מקנות חשיבות לאיפוק ולפשטות מרצון. מכאן אנו יכולים להבין שתרבות הצריכה נולדה לפני המון שנים ועברה סוג של אבולוציה בדרך.


נחזור חזרה לתקופה יותר קרובה, למאה ה-20. תקופה זו הביאה עימה תנועות חדשות המתנגדות לצריכת יתר. קבוצות אלה הקימו אגודות שפעלו דרך אמצעי פוליטיקה ושלטון כדי לבצע פעולות שיעלו את התודעה לתרבות הצריכה. לדוגמה, הוכרז במדינות שונות אירועי מחאה בשם יום ללא קניות, צנזורה בתוכניות טלוויזיה שונות ועוד.


אחת מהתנועות הפופולריות שנוקטות עמדה כנגד תרבות הצריכה היא "העמותה לכלכלה בת קיימא". המטרה של עמותה זו הינה לקדם את ישראל לכיוון של כלכלה משותפת על ידי שינוי הדיון והמחקר הכלכלי, שינוי המדיניות הציבורית, שינוי חוקי המשחק הכלכליים ושינויים בתחומים משיקים כמו תרבות או קבלת החלטות באופן ישיר או באמצעות סוכני שינוי. מטרת העל של עמותה זו היא למנוע את תרבות הצריכה הרווחת בקרב העידן המודרני על ידי פיתוח קידום ולמידה משמעותית.


העיקרון המרכזי בו דוגלות התנועות הוא עיקרון ה"כלכלה השיתופית".

הרעיון של עיקרון זה הוא שימוש מקסימלי במוצרים קיימים בעזרת שימוש משותף של מספר אנשים באותו המוצר, כדי להוריד את הביקוש לצריכה מוגברת ולייצר התנגדות שהיא גם חסכונית וגם כלכלית.

דוגמאות לאתרים המקדים עיקרון זה:

יד 2- אתר הנועד לצמצם את הצרכנות ע"י קנייה של מוצרים משומשים במצב טוב ולחסוך קנייה של מוצרים חדשים.

אתר שמירת חפצים והשכרות- אתר הנועד לצמצום צרכנות וקנייה מרובה.

באמצעות האתר, ניתן להשכיר מוצרים קיימים לתקופה ארוכה במקום לצרוך מוצרים חדשים.

אני בטוחה שלא פעם ולא פעמיים נחשפתם לפרסומות בטלוויזיה שמנסות לגרום לכם "בכוחניות" לקנות מוצר שאתם לא באמת צריכים.


זוהי ההשפעה המתוקשרת של תרבות הצריכה. אנחנו כאן כדי להראות לכם את הדברים כמו שהם באמת על פני השטח ולעורר את הביקורתיות שלכם, כדי למנוע מצב שבו תמצאו את עצמכם מוקפים במיליון מוצרים שאתם לא באמת צריכים, משום שזה יהיה הסימן שגם אתם נפלתם כקורבן לתרבות הצריכה. במקרה שכבר עכשיו אתם מסתכלים לצדדים ומונחים לידכם מוצרים שאתם אפילו לא זוכרים מה השימוש שלהם, הגיע הזמן לשינוי!



צילום: אביב מלכה 24.4.19



Comments


bottom of page