נכבשנו! אמריקה בישראל.
- TZ
- 19 בפבר׳ 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 2 במאי 2019
אנחנו, בני הנוער, נולדנו למציאות שלפיה מדינת ישראל היא "מיני אמריקה", אך הורינו חוו את המדינה בצורה אחרת בנערותם. לא פעם אני שומעת מהורי את המשפט "בתקופה שלנו זה לא היה ככה..." לגבי כל מיני תחומים. בתקופתם, המדינה הייתה הרבה יותר ישראלית והייתה מבוססת על עקרונות אחרים: היהודי החדש וציונות. כיום, המצב השתנה וזה בא לידי ביטוי על ידי המהפך שהתחולל בישראל והתחזק עם השנים.
מהפך זה מכונה "אמריקניזציה".
מהי אמריקניזציה? אמריקניזציה היא תהליך המתרחש ברחבי העולם בו כלל האנשים מסגלים לעצמם 'נורמות' מהתרבות האמריקאית בהיבטים חברתיים, בהיבטים תרבותיים ובהיבטים כלכליים.
תהליך זה משתלט על כל התחומים בחיינו. אנשים שואפים להיראות כמו אמריקאים במראה החיצוני שלהם: כולם מסתפרים אותו דבר, נשים מתאפרות באותו איפור וכולם לובשים את אותם מותגים בהשראת אידאלים אמריקאים.
לאן נעלמו התרבויות והסגנון היחודי?
גם מקומות הבילוי מסוגננים בסגנון אמריקאי.
דוגמאות נוספות לתופעה הן חברות אמריקאיות שיש להן סניפים בכל העולם כמו: קוקה קולה, מקדונלדס ואפל. כולנו מושפעים מתהליך האמריקניזציה: האוכל, הארכיטקטורה, השפה. כולנו רוצים לחיו את "החלום האמריקאי".
ניקח את רשתות המזון לדוגמא: מקדונלדס, סטארבקס, בורגר קינג, KFC, דומינוס פיצה ועוד.
חברות האוכל האלו נמצאות סביבינו כל יום וכולנו זכינו לאכול באחד מאלפי הסניפים שלהן לפחות פעם אחת בחיינו. ניתן להבין את האמריקניזציה לא רק דרך המזון, אלא גם האופנה הישראלית הושפעה רבות מאמריקה כמו הג'ינס, סקיני ג'ינס ומותגי הלבשה כמו ליוו'יס.
אפילו בשפה העברית המודרנית יש לא מעט מילים בשפה האנגלית: DVD, OK, מרכז הקניות BIG ורשתות הענק הישראליות FOX ו-CASTRO.
אפילו הכוכבים הישראלים, מנסים כמה שיותר להידמות לכוכבים האמריקאיים הגדולים, בסטייל שלהם, בסגנון המוזקילאי ובקליפים שלהם. עוד הרבה לפני שהתחילו את הקריירה שלהם בארץ הם כבר מכוונים לאמריקה- זאת המטרה האמיתית שלהם, לדעתם שם ההצלחה והתהילה האמיתית.
דוגמא מדוייקת לכך היא הזמרת הצעירה נועה קירל. הקליפים של השירים שלה משדרים אווירה של חו"ל, אווירה אמריקאית, חלק מהמילים בשירים שלה הן באנגלית ואפילו שם הבמה שלה הוא באנגלית "Noa Killer". כמו נועה קירל גם אמנים רבים אחרים וכוכבי רשת מושפעים מהאמריקניזציה וגורמים לבני הנוער שמעריצים אותם לשאוף להיות כמוהם- אישיות אמריקאית.
מצד אחד, האמריקניזציה הופכת את מדינת ישראל למדינה עדכנית, מודרנית, מערבית, ליברלית ופתוחה לרעיונות חדשים ורעננית, אך מצד שני, חלום הישראלי החדש נמחק, נשכח וכבר לא מייצג מטרה.
הוא למעשה הוחלף בחלום האמריקאי שכולם שואפים להגיע אליו.
הציונות נעלמה וערכי המדינה נפגעו. האמריקניזציה שמה קץ לעידן של ישראל הציונית ופגעה קשות בתרבות המקומית.
האמריקניזציה של ישראל היא חלק מתהליך עולמי, אך בישראל יש לתהליך מאפיינים ייחודיים. אמריקה מייצגת את החיים הטובים, מייצגת את המודרני, העכשווי והטרנדי. אך השאלה היא האם תהליך האמריקניזציה, שמשפיע על כולנו, בלי יוצא מן הכלל ומשנה את פניה של החברה הישראלית, משפיע עלינו לטובה או לרעה?
למטבע יש שני צדדים ומילת המפתח היא איזון. יש צורך באיזון כדי שהמצב ישתפר.
יש למצוא את הנקודה האמצעית בה המדינה ממשיכה להתפתח ולוקחת השראה ממדינות מפותחות ועדכניות ממנה, אך מביאה גם את התרבות הייחודית שלה בכל תחומי החיים.
אני קוראת לכם למגר את תופעת האמריקניזציה, כדי ליצור את האיזון: להשקיע בעסקים מקומיים, לייצר בארץ- לקנות כחול לבן ולאכול במסעדות מקומיות ולא ברשתות אמריקאיות. אם האזרחים במדינת ישראל יתמכו בסגנון ישראלי וציוני יווצר השינוי.

Comentarios